Συχνές Ερωτήσεις για Γάτες

 

 

 • Τι εμβόλια κάνουμε στη γάτα μας?

  Το τριπλό εμβόλιο: Περιλαμβάνει εμβόλια για τη ρινοτραχειίτιδα, τον καλυκοϊό και την πανλευκοπενία, είναι απαραίτητο και οι εμβολιασμοί στα γατάκια πρέπει να ξεκινάνε στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων και να επαναλαμβάνονται κάθε 4 εβδομάδες έως την ηλικία των 14 εβδομάδων. Αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει σε ηλικία >14 εβδομάδων, γίνεται δύο φορές με χρονική διαφορά 3-4 εβδομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

 • Πως γίνεται η μετάβαση απο μία τροφή σε μία άλλη?

  Ο καλύτερος τρόπος είναι να αναμίξουμε τη νέα τροφή με αυτήν που δίναμε μέχρι τωρα αυξάνοντας τη μία και μειώνοντας την άλλη σταδιακά σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία στο πεπτικό σύστημα να προσαρμοστεί (αποφεύγοντας την πιθανότητα εντερικών διαταραχών) και στο ζώο να εξοικειωθεί με την καινούρια γεύση. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να ακολουθείται ακόμα κι αν δεν αλλάζουμε μάρκα αλλά προϊόν για διαφορετικό στάδιο ζωής (π.χ. όταν αλλάζουμε την τροφή γα γατάκια σε τροφή για ενήλικες γάτες).

 • Πως γίνεται η στείρωση του αρσενικού γάτου?

  Αφαιρούνται   2 οι όρχεις και ο σπερματικός πόρος. Γίνονται μικρές τομές στο όσχεο που δεν χρειάζονται ράμματα. Οι αρσενικοί γάτοι συνέρχονται πολύ γρήγορα από την εγχείρηση αλλά πρέπει να μείνουν μέσα 24 ώρες για να σιγουρευτούμε ότι έχουν αναρρώσει πλήρως από το αναισθητικό

 • Πως γίνεται η στείρωση μιας θηλυκιάς γάτας?

  Κατά τη στείρωση αφαιρούνται οι 2 ωοθήκες και η μήτρα. ‘Ετσι δεν μπορεί να έχει οίστρο, να ζευγαρώσει και να μείνει έγκυος. Η τομή γίνεται στο κάτω τοίχωμα της κοιλιάς ή στο πλαινό τοίχωμα της κοιλιάς και κλείνει με 2ή 3 στρώσεις από ράμματα. Συνέρχεται πλήρως από το αναισθητικό και την εγχείρηση σε 2-3 μέρες αλλά είναι αρκετά καλά για να βγει έξω ακόμα και 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 • Πότε έχουν οίστρο οι θηλυκές γάτες και πόσο διαρκεί?

  Οι θηλυκές γάτες έχουν οίστρο όταν φτάσουν τα 2-2.3 κιλά βάρους. Αυτό μπορεί να γίνει γύρω στους 4 μήνες ή μέχρι τους 18 το αργότερο. Τα συμπτώματα αρχίζουν όταν το ημερήσιο φως ξεπερνά τις 4-6 ώρες. Ο οίστρος έρχεται κάθε 2-3 εβδομάδες άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ο κανονικός οίστρος διαρκεί 2-3 μέρες σε σχέση με το αν ζευγαρώσει η γάτα ή όχι.

 • Σε ποιά ηλικία είναι καλύτερα να στειρώσω τον γάτο μου?

  Οι αρσενικοί γάτοι μπορούν να στειρωθούν από 4 μηνών. Αν στειρώσετε τον γάτο πριν ενηλικιωθεί πλήρως τα ούρα του δεν θα μυρίζουν έντονα.Και οι θηλυκές γάτες μπορούν να στειρωθούν από την ηλικία των 4 μηνών. Καλύτερα να στειρωθούν το συντομότερο, μόλις αρχίσουν να έχουν οίστρο για να αποφευχθεί ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.