Άρθρα για Γάτες

ΤΟ AIDS ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Το aids της γάτας ή αλλιώς η επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας είναι το αποτέλεσμα της δια βίου λοίμωξης από τον FIV( Feline Immunodeficiency Virus) που εξασθενεί το ανοσοποιητικό της σύστημα. Όπως ο γνωστός ιός AIDS του ανθρώπου έτσι και ο συγκεκριμένος ιός AIDS της γάτας προκαλεί καταστροφή των λεμφοκυττάρων γεγονός που συνεπάγεται την εξασθένιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου. Εκτός από τις γάτες ο ιός προσβάλλει και άλλα είδη αιλουροειδών. Η προοδευτική απώλεια βάρους, οι ευκαιριακές βακτηριδιακές λοιμώξεις, τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης κακοηθών νεοπλασμάτων, είναι ορισμένες μόνο από τις κλινικές εκδηλώσεις του νοσήματος αυτού.

Περισσότερα...

ΧΛΑΜΥΔΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

 

Η χλαμυδίαση της γάτας είναι μια λοιμώδης νόσος του αναπνευστικού συστήματος της γάτας που οφείλεται στο Chlamydophila felis, ένα ενδοκυτταρικό βακτήριο αρνητικού κατά Gram, ικανό να μολύνει γάτες όλων των ηλικιών. Οι γάτες ηλικίας <1 έτους όμως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η μετάδοση της λοίμωξης C felis απαιτεί στενή επαφή μεταξύ των γατών επειδή ο οργανισμός δεν επιβιώνει έξω από τον ξενιστή. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός της λοίμωξης μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός γατών (π.χ. καταφύγια, εκτροφεία αναπαραγωγής).

Περισσότερα...

ΔΕΡΜΑΤΟΦΥΤΙΑΣΗ (ΤΡΙΧΟΦΑΓΟΣ)

Το συχνότερο νόσημα της γάτας και μία από τις πιο διαδεδομένες ζωοανθρωπονόσους με κύρια πηγή μόλυνσης τη γάτα.

Τι είναι δερματοφυτίαση;

Η δερματοφυτίαση αποτελεί μία μυκητιακή μόλυνση που προσβάλλει τα νεκρά σημεία του δέρματος και των εξαρτημάτων του όπως είναι η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας, τα νύχια και οι τρίχες . Οι μύκητες αυτοί είναι γνωστοί με διάφορες ονομασίες όπως δερματόφυτα, τριχόφυτα ή σε όλους μας γνωστοί σαν τριχοφάγος. Για το σκύλο τα υπεύθυνα δερματόφυτα είναι το Microsporum canis με κύρια πηγή μόλυνσης τη γάτα, το Microsporum gypseum με κύρια πηγή μόλυνσης το χώμα και το Trichophyton mentagrophytes,με κύρια πηγή μόλυνσης τα τρωκτικά. Το Microsporum canis είναι το κυριότερο και συχνότερο δερματόφυτο στη γάτα.

Περισσότερα...