ΕΜΒΟΛΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο εμβολιασμός αρχίζει στην ηλικία των 2 μηνών. Βεβαίως,μπορούμε να κάνουμε τον προεμβολιασμό των κουταβιών απο την ηλικία των 45 ημερών. Ένα ζώο πριν να εμβολιαστεί, πρέπει να εξετασθεί απο ον κτηνίατρο. Η εξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική,διότι απαγορεύεται ο εμβολιασμός αν τοζώο δεν είναι απολύτως υγιές. Σε περίπτωση που, κατα τη γνώμη του κτηνίατρου το ζώο παρουσιάζει τη παραμικρή υποψία ασθένειας ο εμβολιασμός αναβάλλεται. Ο εμβολιασμός γίνεται αυστηρά σε υγιή ζώα. Τα εμβόλια είναι συγκεγκριμένα και γίνονται με καθορισμένη σειρά και σε καθορισμένο χρόνο. Το εμβολιακό πρόγραμμα είναι ευθύνη του κτηνίατρου και απο αυτόν εξαρτάται το αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Πάντα επιθυμούμε το υψηλότερο επίπεδο ανοσίας. Τα εμβόλια είναι:

  1. Εμβόλιο ιογενούς γαστρεντερίτιδας ή παρβοεντερίτιδα. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα κοινώς τύφος, είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των νεογέννητων κουταβιών. Τα βασικά συμπτώματα της είναι ανορεξία,κατήφεια,απομόνωση,έμετος και διάρροια κυρίως αιμορραγική, με συχνότητα και ένταση αυξανόμενη. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά το ζώο συνήθως πεθαίνει. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  2. Εμβόλιο μόρβας (νόσος Η μόρβα παρουσιάζεται με τα ίδια περίπου συμπτώματα όπως η ιογενής γαστρεντερίτιδα, αλλά εδώ έχουμε συχνά και παρουσία νευρικών συμπτωμάτων. Τα νευρικά συμπτώματα είναι πολύ κακός οιωνός για την εξέλιξη της νόσου και την μέλλον του ζώου. Η μόρβα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  3. Εμβόλιο λοιμώδους ηπατίτιδας. Το εμβόλιο αυτό γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο της μόρβας. Σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται απο σκύλο σε σκύλο. Δεν είναι συχνή και δεν έχει καμία σχέση με την ηπατίτιδα του ανθρώπου .Η λοιμώδης ηπατίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  4. Εμβόλιο λεπτοσπείρωσης. Σοβαρή ασθένεια με επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου. Εμφανίζεται σε περιοχές αμφιβόλου καθαριότητας,σε λιμάνια,μεγάλες αποθήκες και γενικά όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός ποντικών. Η λεπτοσπείρωση είναι ζωοανθρωπονόσος.
  5. Εμβόλιο λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας. Η ασθένεια παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικού με πρωταρχικό το βήχα. Εμφανίζεται συνήθως σε ζώα που συχνωτίζονται(κυνοκομεία,εκτροφεία,ξενοδοχεία σκύλων,νοσοκομεία). Είναι γνωστή και ως kennelcough και οφείλεται σε Bordetellabronchiseptica. Το εμβόλιο της πνευμονίας περιέχει και το εμβόλιο της γρίπης. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  6. Εμβόλιο γρίπης. Γίνεται ταυτόχρονα με την ιογενή γαστρεντερίτιδα,μόρβα,ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση. Η ασθένεια δεν είναι σοβαρή και δεν επιφέρει κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ζώου. Οφείλεται σε parainfluenzatype 2 με καθαρά συμπτώματα αναπνευστικού και περιέχεται στο εμβόλιο της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  7. Εμβόλιο Λύσσας. Είναι το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο σύμφωνα με τον νόμο. Η Κύπρος είναι απαλλαγμένη απο τη λύσσα. Η λύσσα είναι ζωοανθρωπονόσος.

Ένα απλό πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινάει με τον τύφο(parvo) στην ηλικίατων 6-8 εβδομάδων για να γίνει επανάληψη 3 εβδομάδες αργότερα ενός 5πλού και 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη επανάληψη να γίνεται πάλι μια επανάληψη του 5πλου. Με αυτό το σχήμα το σκυλί έχει αποκτήσει ανοσία στις πιο επικίνδυνες ασθένειες για το σκύλο ενός χρόνου τουλάχιστον. Επιπλέον εμβόλια που μπορεί να γίνουν είναι το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραγχειοβρογχίτιδα που γίνεται σε 2 δόσεις και μετά επανάληψη κάθε χρόνο. Όλα τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χόνο με τη μορφή αναμνηστικών δόσεων. Ο εμβολιασμός πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται και απο έναν καλό αποπαρασιτισμό. Ο αρχικός αποπαρασιτισμός είναι σημαντικός διότι έχει άμεση σχέση με τη δόμης ενός υγιούς οργανισμού. Μετά τον εμβολιασμό τα ζώα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στη διατροφή, καθώς και αποφυγή κούρασης,άσκησης,μπάνιου τουλάχιστον για τις πέντε πρώτες μέρες. Ένα σωστά εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο ζώο είναι απόλυτως ασφαλές για όλους μας.